Direktlänk till inlägg 26 april 2013
Super bra recept för överblivet ris tex
Vi gjorde en oval form med ganska bra lager ris i botten
Variation utbudet är stort istället för kassler tex bacon , kyckling ..
Ingredienser
Ris
0.5 tsk salt
2 st 1-2 st blomkålshuvud ca 800 gram
500 gram kassler
2 dl riven ost att strö över
2 dl färdig ostsås typ Keldas el. gör din egna se nedan
Vit grundsås/gratängsås
2 msk matmargarin
1 msk vetemjöl
3 dl mjölk
1 dl riven ost
salt, peppar
Instruktioner
1. 1.Koka riset i vatten med salt enligt förpackningens anvisning. 2. Skölj och bryt blomkålen i mindre buketter. Koka blomkålen i lättsaltat vatten ca 5 min. Låt blomkålen rinna av i durkslag. 3. Skär kasslern i tunna strimlor.
2. Om du vill göra egen ostsås/gratängås gör så här (el. se i någon kokbok): Smält margarinet och när det smält tar du bort kastrullen från värmeplattan. Rör i vetemjölet. Tillsätt mjölken. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och värm upp såsen under omrörning. Den ska koka i 3 min. Nu kan du stänga av plattan men låta kastrullen stå kvar. Smaksätt med lite salt, peppar och blanda i den rivna osten. Rör om och låt osten smälta under omrörning.
3. Fördela det kokta riset i en smord, ugnsfast form. Fördela kassler och blomkål ovanpå. Fördela ostsåsen (egen gjord el. köpt) över ingredienserna och toppa med lite riven ost över gratängen. Istället för ost kan man smaksätta med ½-1 msk senap för att få en variation. Gratinera i ugnen i 225-250 grader, ca 10 min.
4. Du kan förbereda allt till gratängen i god tid- ända fram till gratineringen. Gör en sallad att servera till!
SUPER GOTT!!
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |||
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |||
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |||
29 | 30 | ||||||||
|