bonnaliv

Direktlänk till inlägg 16 april 2013

Wooohhooow ... Illa illa :/

Av Cicci & Ebbe - 16 april 2013 14:07

Hästkött innehöll förbjudet läkemedel
? Kan skada människors benmärg
13:20 Maten som gjorts på hästkött innehöll hästläkemedlet Fenylbutazon.
Medlet används mot inflammationer i hästar och är förbjudet i mat då det misstänks orsaka skador på människors benmärg.
? Vi kan inte säga var den säkra nivån ligger, säger veterinären Eva-Lander Persson som utrett hästköttet för EU-kommissionen.
På tisdagen släppte Europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten, EFSA, resultatet av den EU-omspännande DNA-analys som gjorts på livsmedel som misstänkts innehålla hästkött.
Resultaten visar att köttet innehåller spår av den i livsmedel förbjudna substansen fenylbutazon. Enligt Läkemedelsverket får ämnet inte användas i djur som ska bli mat då ingen godkänd lägsta-nivå finns.
Skador på benmärg
Misstänkta effekter av medlet är cancer och skador på benmärg och stamceller.
? Vi står fast vid åsikten att vi inte kan hitta en säker gräns, därför ska inte konsumenterna riskera att få i sig den, säger veterinären Eva Lander-Persson på Läkemedelsverket som arbetat med att utvärdera riskerna med Fenylbutazon för människor. Enligt Lander-Persson är forskningen kring medlet bristfällig, men har visat på skador på människors benmärg:
? Det man såg på patienter som fick anemi ? det är störningar i benmärgen. Det var väldigt ovanligt, en på trettio tusen, men vi vet inte mekanismerna eller doserna.
Ny hästspårning
Hur hästkött med fenylbutazon hamnat i EU-medborgarnas mat vet inte EU-kommissionen som beställt kartläggningen än. Alla hästar har ett pass där veterinärer ska fylla i eventuell användning av livsmedelsförbjudna läkemedel.
Enligt EU-myndigheten EFSA som utrett frågan är halterna låga och riskerna för att drabbas av skadliga effekter små. Trots det föreslår myndigheten ett nytt identifieringssystem för hästar i hela Europa för att göra systemet säkrare.
? Risken att få i sig det är väldigt låg men vi kan inte säga var den säkra nivån ligger, säger Eva-Lander Persson som menar att dagens regelverk är tillräckligt ? om det följs.
? Det kan nog vara både fusk och misstag. Problemet med hästar är att de både är livsmedelsproducerande djur och husdjur. Men det kan ändras under hästarnas liv.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Cicci & Ebbe - 17 maj 2017 01:50

Å nej Varför sova bort livet? ;) här är man vaken o kl börjar gå mot 02 . Har inte varit så flitig på bloggen som jag hade velat , tyvärr. Vet inte va som finns o skriva som vanligt när jag väl ska till o få ner några ord heller :P Kan ju ...

Av Cicci & Ebbe - 9 maj 2017 21:43

Hej o hå.... Vår vardag är under prov då gubben har nytt jobb , skift . Det är mycket att anpassa o tänka på när man bor så här o speciellt då jag fortfarande inte tagit tag i mitt körkort :S Han ska vänja sig med tiderna o vi ska få allt att p...

Av Cicci & Ebbe - 8 maj 2017 08:19

Dagarna drar förbi .... Har inte haft en tanke på bloggen när orken funnits att sätta sig o skriva lite :/ . Emriki får sin medicin 5 dagar o 10 dagar . Han tar det så snällt , lunkar fram . Uppenbart är att något skrämmer honom i hagen då han ...

Av Cicci & Ebbe - 3 maj 2017 23:52

Jaha bloggen va som bortglömd mitt upp i allt ruvande mm :P Ne men allvarligt! Detta kan inte hända igen , att någon ger sig på våra djur?! Skulle ju inte va första gången o nog heller inte sista i detta sjuka samhälle men nu får det väll ändå ...

Av Cicci & Ebbe - 24 april 2017 14:48

God dag!!! Denna dag va planerad så gott som in i det minsta o vi stod bara o väntade på att kl skulle bli 17'00 . Hem kommer lillan från skolan o hade börjat räkna ner . Nere i byn ska en affär stänga o idag skulle de köra - Fyll 2 pappkassar ...

Presentation

Fråga mig

5 besvarade frågor

Omröstning

Som hästägare ... Va är för dig viktigast
 Prestation ( tävling o resultat)
 Stam ( man måste rida "högt")
 Relation o samspel
 Vadå? Jag har bara häst för att ha!?

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
<<< April 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Paduan hönsen

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästboken ( lämna ett avstamp)


Ovido - Quiz & Flashcards