Tjenare tänkte berätta lite om mjölk roboten vi har här på jobbet för det första så är det en så kallad frivillig mjölkningen på korna dom går in i mjölkfållan och väntar på sin tur att bli mjölkade ja tillbaka till roboten den är ju hel automatisk men kräver att nån ser till att kameran och lasern hålls rena , för kor skiter var dom står och var dom går ha ha så det är viktigt för bra juverhälsa att korna blir ordentligt mjölkade och att roboten hålls ren , det är ju faktiskt mat vi håller på med . Så kameran och lasern letar på bestämda koordinater vi har lagt in i databasen olika på varje ko , första steget är att roboten känner av vilken ko som är inne och om den har mjölknings tillstånd har den det så får den lite kraftfoder och tugga på medans den mjölkas ja steg två spenarna tvättas med en spentvättskopp och för mjölkas samtidigt , när den är klar med det åker spenkopparna på en efter en och datan kontrollerar att flödet är bra och jämt i hela juvret skulle det avvika på nått sätt går mjölken inte i tanken utan vidare ut till behållare i mjölk rummet och när kossan mjölkat klart så sprutas det på spen sort för att skydda spenkanalerna för just efter mjölkning är dom öppna , sen släpper roboten ut kossan stänger utgångs grinden och välkommen in nästa kossa denna procedur tar ca 10-15 minuter på varje ko har nån någon fråga om just mjölkningen så fråga gärna vi höres ebbe
Läsare
28 januari 2013 14:23
Hur länge ( år ) kan man ha en mjölk ko o gå med vinst?
Hur ser man när en ko är sjuk o vilken via mjölkmaskinen?
Hur ofta ska man ströa för att hålla det rent o förbättra mjölken ? Hur vet man hur mycket vilken o vilken ska ha i foder ? Va händer på en sådan maskindriven gård om maskinen går sönder? Finns det serice dygnet runt? Förklara gärna mer om provmjölkning o hur det går till. Är det inte skrämmande arbete , blir inte korna ilska när man tar kalven .. Hur gör du det på bästa sätt för minimal skada för både kalv o ko ? Hur länge har du arbetat med mjölkproduktion ? Vilken arbetsuppgift är roligast o vilken är tråkigast .

Cicci & Ebbe
28 januari 2013 20:23
Ja skall försöka svara så gott jag kan ja en bra ko kan man ha ca10-15 år om man håller laktationstiden till ca 320 dagars intervaller ja det är så länge man mjölkar korna sen sin lägger man dom ca 2 månader innan kalvning men kossan måste mjölka ca 15-20 kg mjölk per dyngn för att gå mad vinst beroende på typ av gård ekologisk eller konventionellt lantbruk , och se på en ko när den är sjuk beror på ibland så ser man på kon den blir slö och öronen sloknar och tappar aptiten så min dag börjar alltid att gå igenom ladugården och titta till dom men sen finns det ju bland dom vanligaste sjukdomarna är mastit ( juverinflamation) och det märker man inte på nått annat sätt än på datan nått som kallas kontinuitet och det mäter flödet i varje spene men om man mjölkar traditionellt så märker man det fortare då kontakten mellan djurskötare och ko är mycket bättre ,och ströa så ofta man kan det skall vara torr i liggbåsen och inte spara på ströt ,och man räknar ut foderstater till varje ko beroende på hur mycket dom mjölkar men grovfoder skall finnas i fri mängd minst 23 timmar per dyngn, ja prov mjölkning är inte så komplicerad man har en låda som man kopplar till roboten , och sätter roboten att ta ett prov per ko och dyngn och proven hamnar i en litet rör som man ställer i provmjölknings lådan som man skickar med mjölk bilen till labbet , ja det händer att det går i sönder då finns det en jour som man ringer men alla robot gårdar har gammal dags mjölkorgan att mjölka med om det skulle krävas, nja skrämmande arbeta ja ibland man skall alltid ha respekt för kor dom är starka och man kan inte säga till dom och djurskötare yrket är i topp 5 av det farligaste jobben,kalvar ja ibland så blir dom ilskna men det är inte ofta dom kan ropa på kalven och kalven ropar tillbaka men vi har ko och kalv ihop i ca3-5dagar så kalven får antikroppar av kon och håller sig friska bättre än dom som tar kalven direkt från kon, jag har jobbat med mjölk produktion i ca 20 år varit på alla typer av gård från stora besättningar på ca400 mjölkande till 10 mjölkande och jag tycker inget är tråkigt på en gård allt är kul det är ett varierande yrke hoppas detta svarar på dina frågor ha det bra Ebbe
marianne
28 januari 2013 17:26
Skötet roboten allt själv? Behöver ingen människa vara där och sätta på spenkopparna? Är korna frigående inne?
mycke funderingar :))
http://marresmams.blogg.se
Cicci & Ebbe
28 januari 2013 20:29
Hejsan nej roboten fixar allt själv tvättar spenarna för mjölkar och sen sätter på spenkopparna men skulle det hända nått med roboten skickar den ett larm i form av ett sms om kamera linsen är skitig och den inte hittar spenarna , och ja korna får röra sig fritt inne och vi fodrar dom ute med grovfoder nja ute och ute under tak så klart ha det bra ebbe
Nina" title="http://blogg.se]Nina[/url]" target="_blank">blogg.se]Nina[/url]
29 januari 2013 15:10
Vad kul att få veta lite om vad du jobbar med :-)
Jag skrev en kommentar i går, men naturligtvis lade datorn av...
Hur många mjölkkor har ni på gården? Hur ofta kan en ko få mjölkas när det är lösdrift? är det det traditionella två ggr/dygn eller oftare? Har ni både mjölk och köttproduktion på gården eller bara mjölk?
Nu tycker jag att du ska fortsätta att blogga med jämna mellanrum! Det är jätteintressant med kosnack i en bonnalivblogg ;-)
http://stallskogalund. blogg.se
Cicci & Ebbe
29 januari 2013 18:54
Hejsan jag skall försöka bli bättre på att blogga ha ha ja kossorna ja på gården har vi 60 mjölkande plus rekrytering , och vi har både mjölk och köttdjur naturligtvis ekologiska , man lägger olika intervaller på korna man brukar att mjölka dom nykalvade 3 gånger per dyngn i ca 3 månader men ofta så märker man när man skall sänka till 2 gånger per dyngn det går rätt lätt att få dom att bli mjölkade vi har ett system som är baserat på frivillig mjölkning så det finns ju ett antal timmar för varje ko men väntar dom för länge får man gå och hämta dom till mjölkfållan hoppas det svarar på dina frågor , ha det bra ebbe