Direktlänk till inlägg 4 mars 2013
Saftigt och luftigt inuti och med frasig skorpa
Ingredienser
25 gram jäst (0,5 paket)
3.5 dl vatten (behöver inte värmas)
1 dl grahamsmjöl
5.5 dl vetemjöl, gärna special
1 tsk salt
1 st morot, 100 - 150 gram
grahamsmjöl till utbakningen
1 nypa flingsalt
Instruktioner
1. Riv morötterna fint.
2. Rör ut jästen med lite av vattnet, häll på resten och arbeta samman med mjölet. Arbeta för hand i 10 minuter eller (bättre) i maskin 7-8 minuter.
3. Häll i salt och den rivna moroten och arbeta 4-5 minuter till.
4. Täck med plast och låt jäsa i minst två timmar, gärna längre. Om du sätter degen på kvällen kan den jäsa i svalt utrymme över natten.
5. Lägg bakplåtspapper på en plåt och strö ett rejält lager grahamsmjöl över hela. Ös försiktigt upp degen (den SKA vara mycket kladdig!) och forma med hjälp av mjölet en avlång limpa. Knåda inte utan handskas försiktigt med den. Lägg duk över.
6. Sätt ugnen på 275 grader. När den är varm har brödet jäst färdigt. Strö lite flingsalt över och sätt in plåten i ugnen. Sätt gärna en skål vatten i botten av ugnen för frasigare yta på brödet.
7. Efter 10 minuter ska du sänka värmen till drygt 150 grader och grädda vidare i ca 50 minuter.
8. Om du bakar ut degen till bullar så sätt ugnen på knappt 250 grader och grädda ca 15 minuter.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||
|