bonnaliv

Alla inlägg den 4 mars 2013

Av Cicci & Ebbe - 4 mars 2013 17:18

Natural Horsemanship (ofta förkortat NH) är engelska och betyder ordagrant ungefär naturligt handhavande av hästar. Det är en skolbildning och en lära om hur man kan arbeta med hästar. Enligt utövarna sker det på ett mer naturligt sätt genom att ryttaren utbildas i hur hästar beter sig och tänker.

Läran går ut på att öka samarbetet och relationen mellan hästen och ryttaren genom att kommunicera med hästen på hästens eget språk. Natural Horsemanship bygger på begreppet horsemanship där man lär sig att förstå hästen på ett djupare plan, exempelvis hur hästen ser saker och ting och hur de uppfattar omvärlden. Natural Horsemanship används inom träning för all slags ridsport och då speciellt inom westernridning. Natural Horsemanship kan utövas både från marken och uppsutten i sadel som ryttare. Natural horsemanship har blivit populärt de senaste tio-tjugo åren men har sina rötter i antikens Grekland och fältherren och skriftställaren Xenofons (430-355 f.Kr.) erfarenheter av hästskötsel och ridning.

Parelli Natural Horsemanship (ofta förkortat PNH eller bara Parelli) är förmodligen det största varumärket inom Natural Horsemanship. PNH är ett program som vem som helst kan följa för att skapa en bättre relation till sin häst. Parellitekniken grundades 1981 av Pat Parelli, en amerikan som använder en långtgående systematiserad variant av natural horsemanship kommersiellt. Den går ut på att lära hästen använda sin logiska förmåga, att tänka och fundera ut lösningar. Slutmålet är en trygg och funderande häst, som inte är lika flyktbenägen som hästar till naturen är. Många som dagligen sysslar med hästar har egentligen samma kunskap och metod, utan att kalla det just för PNH. Det Pat Parelli kan sägas ha gjort är en sammanställning av redan befintlig kunskap, för att göra den tillgänglig för fler.

Den inriktning som kallas natural horsemanship hänger ihop med westernridningens metodiska grundträning av hästar, många av de mer kända utövarna som Monty Roberts, Ray Hunt, Pat Parelli med flera är därmed amerikaner. Parelliprogrammet kombinerar sunt förnuft med psykologi och kommunikation och programmet går ut på att man först och främst utbildar människan och inte hästen.

Av Cicci & Ebbe - 4 mars 2013 14:52

Något jag måste fått sagt - okey detta skrivande om muskeluppbyggnad , för som jag förstått det så är det en anledning till detta ståhej som fått människor att maila om mig o min vän till varann o diskutera huruvida jag handhar djuren. Så här är det... Jag har lagt allt vid att bygga relation , samspel o tillit med våra vänner o med Pippi har jag verkligen lagt ner min själ i att få en så fungerande relation som går. Muskeluppbyggnad är något jag inte lagt något större intresse vid innan då det resulterat i muskler efter hand men just nu när jag tog till mig jhon så blev det en ganska viktig del. Jag har funderat kring detta innan men lite flyktigt o lätt gällande Pippi o hennes rygg mm o jag tog åt mig av all info jag fick med. Muskler är väll inte den viktigaste biten anser jag men sen beror det på , till o från o från individ till individ o i pippis "fall" så håller hon sina muskler fint o jag ska göra en bana för att kunna använda mig av olika övningar framöver av det jag fick i kommentarväg . Jhon va ganska viktig med just muskler inte bara för utseende utan för vikten med så då ökade funderingar o frågor då när det gäller den biten så är jag verkligen vilsen va som ger bra träning utan att man kör hårt ( som också blivit uppfattat helt åt helvete ) . En träning som fungerar bra o lugnt . Jag trodde inte att den "bästa" va precis va vi gör , rida ut o skritta ... Kondisen där är med bra men jobbar även på den då den kanske inte e i topp men han tar heller inte ut sig o älskar att "jobba".

Ne jag lägger större vikt på funktion mellan häst o människa , bygger mer på stark relation ... Det andra är bara intresse o något jag anser de behöver mer eller mindre .
KramC

Av Cicci & Ebbe - 4 mars 2013 12:10

Ibland kan några ord kännas mer ... Än va de ljuder!

Tack för ditt mail ..
KramC

Av Cicci & Ebbe - 4 mars 2013 08:14

God morgon alla solstrålar ... Hoppas ni får en underbar dag-du är värd Det bästa!
Tänk att jag är en sån där människa som bli ledsen över saker o ännu mer ledsen när jag är den som mår dårligt över andras förbannat dårliga beteende :( . Så typiskt o va så mänsklig !!!
Idag ska syrran komma ut o ta crème , ja va de ska göra vet inte jag men ska hon sättas igång så ... Ja då vet hon va hon ska följa för att inte bli anklagad på nätet . ( skämt , ne men det Nina skrev till mig kan hon kanske ha användning av) . :D
Vi får se .. Jag kan varken säga bu eller bä gällande det !
Ne nu är det dax att ta ett ryck :) världen kallar
KramC

Presentation

Fråga mig

5 besvarade frågor

Omröstning

Som hästägare ... Va är för dig viktigast
 Prestation ( tävling o resultat)
 Stam ( man måste rida "högt")
 Relation o samspel
 Vadå? Jag har bara häst för att ha!?

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Mars 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Paduan hönsen

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästboken ( lämna ett avstamp)


Ovido - Quiz & Flashcards